Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Ο Λαβύρινθος του Ελεύθερου Κόσμου

Δεν συνηθίζω να κάνω αναρτήσεις για κινηματογραφικές ταινίες που παρακολουθώ (θα συνηθίσω από σήμερα, όλα μια συνήθεια είναι).

Συνήθισα λοιπόν.

Είδα λοιπόν αυτές τις μέρες (μεταξύ άλλων):

Ο Λαβύρινθος του Πάνα



Τον Λαβύρινθο του Πανός υπήρξαν φίλοι που μου τον πρότειναν από καιρό, και μάλιστα ως ...θρίλερ. Ευτυχώς, ο Αντωνάκος, έδωσε το έναυσμα για μια άλλη προσέγγιση, την οποία άλλωστε θα είχα ούτως η άλλως (ο φρανκισμός στο εδώλιο, τα φαντάσματα είναι βοηθητικά).
Η ισπανική γλώσσα ηχεί τόσο μαγευτικά στα αυτιά μου, φορτίζει περισσότερο τις στιγμές (είτε στους εύθυμους, είτε στους «σκληρούς» διαλόγους. Κάνει την ταινία τόσο μεσογειακή, τόσο ελληνική, σε τελική ανάλυση τόσο «λαϊκοστρωματική» θα έλεγα, αν μπορούσα να εξηγήσω τι εννοώ, αλλά βαριέμαι συγκεκριμένα τώρα.
Η ταινία έχει ζουμί, έχει ανθρωπιά, έχει ένα ατρόμητο κοριτσάκι που με συγκίνησε, έχει κι άλλα, και αξίζει να την δει κανείς (όχι κανείς, πολλοί...)

It’s A Free World


Ο Κεν ο Λόουτς έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του χρόνια τώρα. Είναι και αυτός με τα λαϊκά στρώματα κλπ
Ένα χαρακτηριστικό των ταινιών του είναι ότι μοιάζουν ώρες-ώρες με δραματοποιημένα ντοκυμαντέρ. Δεν ξέρω αν αυτό είναι από επιλογή, ένεκα «ευρωπαϊκής» άποψης για τον κινηματογράφο ή λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων και πόρων. Με «τεχνικά» κριτήρια λοιπόν, κάποιες από ταινίες του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «κακές».
Αλλά ποιος νοιάζεται; Προφανώς αυτό που με ενδιαφέρει στον Λόουτς είναι το περιεχόμενο. Ακόμα και αν αυτό το περιεχόμενο είναι ο «εφηρμοσμένος αντισταλινισμός» (Γη και Ελευθερία), ο Λόουτς δεν παύει να είναι με τους «καλοί ανθρώποι», γι’ αυτό και τον χωνεύω.
Η ταινία λοιπόν μιλάει για μια εξακοσάευρη κοπέλα (δεν διευκρινίζει αν της κολάνε ένσημα) που την παλεύει με τα χίλια ζόρια. Μετά θα πάει «να πιάσει την καλή» με τους μετανάστες αλλά, μπα. Άλλο review δεν κάνω, για τα υπόλοιπα νοικιάστε ή κατεβάστε την (η πειρατεία σκοτώνει τον πειρατή Ντρέικ, ο γάμος σκοτώνει την τσέπη, επίσης η περιέργεια σκότωσε τη γάτα κλπ).


υ.γ. Ελ Μακαρόνιους, εντάξει θα τον δώ και τον Ιντιάνα και τον Σκοτεινό Ιππότη και τον Μπρους Γουίλις στη Χώρα των Θαυμάτων άμα θες θα δω. Απλά είπα να το ρίξω λίγο στην ποιότητα αυτή την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: