Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Απαραίτητη η μη συναίνεση


Η αγάπη που τρέφει το Φιλολαϊκό blog, για τους νεοφιλελεύθερους αστικοδημοκράτες γκουρού στο πολιτικοδημοσιογραφικό στερέωμα είναι ευρέως γνωστή. Ο εκ των «παπών» (17 εισαγωγικά χρειάζονται) του δημοσιογραφικού σκέλους εν Ελλάδι, ο Πάσχος Μανδραβέλης, έγκριτη πένα (Parker) της Καθημερινής ξαναχτύπησε με βαρυ(α)σήμαντο άρθρο που (δεν) θα συζητηθεί. Σε κατακλείδιο πρόταση, αφού πρώτα προβληματίστηκε για τα περί συναίνεσης λεγόμενα, αναφέρει ότι «οι αντιθέσεις που δεν επιλύονται στη Βουλή καταλήγουν να γίνονται συγκρούσεις στους δρόμους».

Μάλιστα. Το ‘χουν αυτό οι άτιμες οι αντιθέσεις, τα ‘χει πει ο Μάρξ, ο Λένιν και οι λοιποί. Μέχρι και ο Μάο κάτι πήγε να πει αλλά τα μπουρδούκλωσε λίγο. Πάνε οι ρημάδες οι αντιθέσεις και λύνονται στη μέση του δρόμου, αντί να στείλουν ένα υπόμνημα, να πάρουν ένα τηλέφωνο βρε αδερφέ, στον υπουργό ή στη Βουλή. Πολύ θα βόλευε τον κύριο Μανδραβέλη και τους λοιπούς τα κοινωνικά προβλήματα να λύνονται με μια ρήση Πολύδωρα, μία βλαχομαγκιά Πάγκαλου, καμιά εξυπνάδα Καρατζαφέρη, και τον Αλαβάνο να μιλάει για κυβέρνηση «Καμόρας και Κόζα Νόστρας με πρωθυπουργό που παίζει Playstation».

Έλα μου όμως που η Βουλή δεν αποτελεί παρά τεταρτεύον πεδίο ταξικής πάλης και η πραγματική πάλη γίνεται στους χώρους της υλικής κυριαρχίας των αστών, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και με όρους πραγματικών και όχι κοινοβουλευτικών, επίπλαστων ή μη, συσχετισμών.

Επειδή όμως στην αστική δημοκρατία πέραν της υλικής υπάρχει και η ιδεολογική κυριαρχία, προσφέρουμε ένα σύντομο λεξικό των σχετικών όρων ώστε να έχουν ο κύριος Μανδραβέλης και οι λοιποί κάτι να διαβάζουν τα βράδια, τώρα που καλοκαιριάζει.

γκλωσσάρι

βουλή: κυριλλέ κτήριο που μαζεύονται και ψηφίζουν οι αστοί μαζί με μερικούς εργάτες, αφού έχουν νοθεύσει την βούληση της έτσι κι αλλιώς εκβιαζόμενης μάζας, και αποφασίζουν με διάφορες πλειοψηφίες, με πιο «σασπενσική» αυτή των 151, πόσο θα «τσαλαπατάν τον λαό».
ταξική πάλη: απεργίες, πορείες, καταλήψεις, κινητοποιήσεις γενικά αλλά και απολύσεις, ματ, μαθητοδικεία, στράτευση στα 18 κλπ
αστική δημοκρατία: μάζωξη πέντε προβάτων και ενός λύκου που συναποφασίζουν τι θα φάμε σήμερα.
συναίνεση: η παραδοχή των προβάτων ότι οι λύκοι έχουν δίκιο
αντιθέσεις: μέρη διαλεκτικού διπόλου
διαλεκτικό δίπολο: κουβέντα θα αρχίσουμε; ανοίξτε κάνα βιβλίο…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εκλογές: διαδικασία κατά την οποία τα πρόβατα αποφασίζουν ποιος από τους λύκους θα τα φάει καλύτερα

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Το ανέφερα ως "τσαλαπατά στη βουλή" (ρήση Μαρξ), αλλά λόγω υπερβάλοντος ζήλου μάλλον το παρέβλεψες.

αριστερό εξτρέμ είπε...

Το άρθρο του πάσχει.