Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πώς Σκάει μια Επανάσταση


Πριν από τέσσερα χρόνια η κοινή γνώμη της χώρας βρέθηκε στη μέση μιας παραπλανητικής διαμάχης μεταξύ ελληναράδων, υπερασπιστών του Μικρασιατικού Ελληνισμού και «προδοτών», «τουρκολάγνων του Σόρος» και της «εθνοκτόνας» νέας τάξης πραγμάτων. Αφορμή γι’ αυτό ήταν το φραστικό ατόπημα του βιβλίου της ΣΤ’ Δημοτικού, περί «συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβρη του 1922.

Πριν από έξι χρόνια την κοινή γνώμη απασχόλησε μια άλλη διαμάχη της κακιάς ώρας (για την ακρίβεια της κάκιστης ώρας), αυτή μεταξύ καθαρών χρομοσωμικά απογόνων του μεγάλου Αλεξάνδρου και «ντιντίδων», «γυφτοσκοπιανών» και άλλων, διότι κάποιος ανέφερε ότι ενδεχομένως ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε σχέσεις με συμπολεμιστές του. Αν είναι δυνατόν να «τον παίρνει» ο Μέγας Αλέξανδρος; Που ακούστηκε; Άλλο ένα σήριαλ αποπροσανατολιστικής βαρυ-ασημαντότητας κατέκλυσε τη χώρα.

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε στο Σκάι η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Γέννηση ενός Έθνους», σχετικά με την Επανάσταση του 1821, του οποίου τα προβληθέντα επεισόδια μέχρι στιγμής είναι τρία και έτυχε να τα παρακολουθήσω. Ο γνωστός μας κύριος «Σάλος» ξέσπασε για άλλη μια φορά.

Λίγα λόγια σταράτα για να συνεννοούμαστε.

1. Ο Σκάι είναι το προπύργιο του μιντιακού αστισμού, εκφράζει, ενεργώντας και ως λαγός των κυβερνήσεων, τις αντιλαϊκότερες, νεοφιλελευθερότερες φωνές του συστήματος. Επιτίθεται λυσσαλέα σε κάθε εργατική-νεολαιίστικη κλπ. διεκδίκηση. Το βραδινό του δελτίο αποτελεί σεμινάριο πραγματικά σύγχρονης αστικής προπαγάνδας και πρέπει (φαντάζομαι δηλαδή) να διδάσκεται σε όλες τις σχολές πολιτικών επιστημών του κόσμου. Παράλληλα το κανάλι, για ξεκάρφωμα, φαίνεται να συγκρούεται επιφανειακά, αραιά και που, με εύκολους αντιπάλους, αντιπάλους καρικατούρες, τους αντιδραστικούς εθνικιστές τύπου Καρατζαφέρη κλπ, σε θέματα «Εθνικά» και άλλα τινά. Γιατί γενικότερα, είπαμε, συμπλέουν. Κάτι σαν τον Μπουτάρη εδώ πάνω. Επιλέγει τον γραφικό εθνικιστή Άνθιμο και του βγάζει τη γλώσσα, πουλώντας κοσμοπολίτικα φύκια για διεθνιστικές κορδέλες. Άμα είναι να πουν καμιά κουβέντα για κανένα μνημόνιο, για καμιά απεργία, για κανένα ακόλλητο ένσημο, λένε κι δυο στον εργάτη «σκάσε και σκάβε».

2. Οι Βερέμης και Σία ήταν το χυδαίο όργανο της Γιαννάκου-Κουτσίκου την περίοδο των μεγαλειωδών φοιτητικών αγώνων 2006-2007. Ήταν το τάγμα ιδεολογικής εφόδου, που εξαπέλυε οχετούς απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Οι ίδιοι «έγκριτοι» πνευματικοί άνθρωποι, αρκετοί απ’ αυτούς με «θητεία» και «περγαμηνές» στην «εκσυγχρονιστική», «ανανεωτική» ή άλλη αριστερά, που με άρθρα τους από καιρού εις καιρόν (και σήμερα) κατακεραυνώνουν απεργίες, στηλιτεύουν «ανομίες» και καταδικάζουν «βίες» απ’ όπου κι αν προέρχονται.

3. Το ΛΑΟΣ, οι Άνθιμοι, οι Βελο-αδώνιδες και οι συν αυτοίς φασιστοειδείς, που κόπτονται για τα εθνικά θέματα μέσα από κοπανιστό εθνικιστικό αέρα παλαιάς κοπής είναι, εκτός από γραφικοί, απάλευτοι και γελοίοι, υπηρέτες της καπιταλιστικής κυριαρχίας, καθώς και ιστορικοί απολογητές ταγματασφαλιτών-γερμανοτσολιάδων και λοιπών, παλιό γεγονός και αυτό και ευρέως γνωστό.

Προχωράμε λοιπόν.

Το ντοκιμαντέρ διακρίνεται από μία επίφαση ιστοριογραφίας. Αναφέρονται κάποια κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, γίνεται μια επιφανειακή-θολή αναφορά στις υπάρχουσες ταξικές διαμάχες της εποχής, όμως η θεώρηση τους γίνεται αντεστραμμένα, με το κεφάλι κάτω, ιδεαλιστικά. Δίνεται προτεραιότητα στις «ιδέες» όπως λέει ο βασικός παρουσιαστής Π. Τατσόπουλος (βερεμικής υφής και αυτός), αλλά και στις προσωπικότητες. Σε αυτό συμπίπτουν με την παραδοσιακή ιστοριογραφία διεθνώς, που συνοψίζεται στη θέση «οι μάζες βρίσκονται στο περιθώριο και περιμένουν χαρισματικές προσωπικότητες με αρχ$#%& να αναλάβουν δράση για να πάρει μπρος η ιστορία». Παρ’ όλο που λείπουν οι εθνοκαπηλικές ελληνοχριστιανικές κορώνες, η σειρά μπατάρει απ’ την άλλη μεριά, με ωραιοποιήσεις και εξιδανικεύσεις του τύπου «μια χαρά περνούσαμε με τους Τούρκους». Φυσικά δεν λείπουν οι καραμπινάτες λαθροχειρίες όπως πχ. «η βάση πάνω στην οποία ξεσηκώθηκε ο πληθυσμός ήταν θρησκευτική» καθώς και η καθαρά απολογητική θέση ότι «οι προεστοί μπορεί να είχαν χίλια-δυο στραβά, αλλά αυτοί έκαναν την επανάσταση». Απ’ ότι φαίνεται, οι αστοί δεν είναι ικανοί να χαρούν ούτε μια δική τους επανάσταση, για την οποία κανείς σοβαρός (μαρξιστής ή μη) επιστήμονας δεν τους κατηγόρησε, το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι υποχρεωμένοι να απολογηθούν για τα πεπραγμένα των κοτσαμπάσηδων (ιστορικά φθίνουσας τάξης, τότε), αλλά στη βάση της αποδοχής των εκάστοτε εξουσιαστικών δομών, αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν.

Κανείς δεν πρόκειται βέβαια να ζητήσει πιστοποιητικά ιστορικής αξιοπιστίας από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Σκάι στην Ελλάδα του 2011. Ούτε εγώ βέβαια προτίθεμαι να προχωρήσω σε διεξοδική κριτική του, διότι δεν έχω την επιστημονική κατάρτιση γι’ αυτή τη δουλειά.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τελικά η σειρά του Σκάι για το 1821 είναι «της προκοπής» ή «για τα μπάζα»;

Με βάση τα βολταιρικά πρότυπα του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα, ως αποσπασμένη από το σημερινό ιστορικό πλαίσιο και τις τρέχουσες εξελίξεις η προβολή της μπορεί να λογιστεί ως θετική. Η χώρα άλλωστε έζησε δεκαετίες σχολικής αποβλάκωσης αντιεπιστημονικής-εθνικιστικής κατεύθυνσης. Μεγαλώσαμε με τα ντεμέκ κρυφά σχολειά και τους αρχιλεβέντες Παλαιών Πατρών Γερμαναράδες που φέρονται να είχαν γεννητικά όργανα με την οκά. Δεν χρειάζεται επ’ ουδένι επιστροφή. Με βάση τα σύγχρονα ταξικά πρότυπα, η σειρά αυτή είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κουλτούρας του κοσμοπολιτισμού του Κεφαλαίου, είναι το τηλεοπτικό αντίστοιχο των προσεγγίσεων ελληνικών-τουρκικών κυβερνήσεων και επιχειρηματιών. Αποκρούω τη σειρά του Σκάι, άρτια κατά τα άλλα δραματουργικά-τεχνικά, σχεδόν όπως αποκρούω τη μάστιγα των τουρκικών σήριαλ του τύπου Ονούρ και Σεχραζάτ. Όχι γιατί είναι «τούρκικα» και μας κάνουν προπαγάνδα «γκρίζων λύκων», αλλά γιατί είναι σαπουνόπερες τρίτης διαλογής, υλικό για το πλούσιο απογευματινό μπλέντερ της περιβόητης «ελληνίδας νοικοκυράς», (μαζί με Τατιάνα και Σία). Σαπούνια που έχουν να διδάξουν ίσως πολλά στον μαιτρ (του τρόμου) Φώσκολο, αλλά τίποτα στον ξεκληριζόμενο, ποδοπατούμενο ελληνικό λαό.

Η Ελληνοτουρκική φιλία των λαών αποτελεί διεθνιστική, βαθιά ταξική στόχευση και πρέπει να επιδιωχθεί. Η λαϊκή παραπλάνηση και απ’ τις δυο πλευρές του Αιγαίου είναι που πρέπει να αποφευχθεί.

*υποσημείωση-συμπλήρωση στις 27/02/2011

Μετά από την προβολή άλλων δύο επεισοδίων, οι όποιες αμφιβολίες για το είδος της ιστορίας που πλασάρει η σειρά έχουν εξαφανιστεί. Το Σκάι-1821 είναι βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στον κοσμοπολίτικο νεοαστικό «ιστορικό ρεβιζιονισμό». Μαζί, εξόφθαλμες αναγωγές στο σήμερα που «βγαίνουν κάρτα». Αντί βλαχομπαρόκ εθνικισμού, δυτικολιγούρικος ραγιαδισμός. Και έπεται συνέχεια...

37 σχόλια:

parekklisi είπε...

καλός πολίτης ;)

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Να 'σαι καλά parekklisi

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι παλιότερα "πουλούσαν" το παραμύθι της ελληνοτουρκικής διαμάχης (δες Ίμια) τώρα πλέον έχουν αλλάξει ρότα και λένε πως επί τουρκοκρατίας η Ελλάδα ήταν σε καλύτερη θέση ότι δηλαδή δεν είναι άσχημο να έχεις έναν κατακτητή πάνω απ'το κεφάλι σου είτε αυτός σε καταπιέζει και σε διώκει είτε σε στραγγαλίζει οικονομικά.Θεωρώ πως τίποτα απ'αυτά δεν είναι τυχαίο.

parekklisi είπε...

επί του θέματος: όντως αναφέρεται ή υπονοείται στο ντοκιμαντέρ ότι καλά ήμασταν και με τους οθωμανούς; δεν το είδα και υπέθεσα ότι είναι οι γνωστές κινδυνολογίες των φασιστών

Ανώνυμος είπε...

Υπονοείτε με πολλούς τρόπους...

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Στα μέχρι στιγμής επεισόδια έχω πετύχει "μην φανταστείτε ότι 400 χρόνια είμασταν στο μαύρο σκοταδι" κλπ, "οι πληθυσμοί ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους" κλπ., "υπήρχε μεγάλος βαθμός ελευθερίας" κλπ

Ανώνυμος είπε...

η σειρα ειναι για τα μπαζα. οπως επισης για τα μπαζα ειναι κι΄ολοι αυτοι οι "επιστημονες" που αναλυουν..
αφου περνουσαμε καλα με τους τουρκους γιατι εγινε η επανασταση?
επανασταση ,- γραφει ο γ.κακλαμανης στο τελευταιο βιβλιο του "το ανατολικο ζητημα σημερα"-σημαινει μια λαικη εξεγερση μεσα σ΄ενα κρατος που αποσκοπει στην αλλαγη του καθεστωτος αυτου του κρατους .
αφου συνεπως η εξεγερση του 21 ηταν εξεγερση προς σχηματισμο ενος νεου κρατους , πως χαρακτηριζεται ως επανασταση?

redilioupoli είπε...

Στην προσπάθεια του ΣΚΑΙ να αυξήσει τον εθνικισμό (βλέπε προβολή ΛαΟΣ) σαφώς και θα δημιουργήσει έξαρση και κοινωνικό αυτοματισμό με όποιον τρόπο.
Μην σας ξενίζουν αυτού του είδους οι εκπομπές (και βιβλία) που θα εμφανίζονται από δω και πέρα και για όσο διάστημα θα διαρκεί η καπιταλιστική κρίση. Ο φόβος της οργανωμένης αντίδρασης του λαού με στόχο και στόχους απέναντι στους εκμεταλλευτές του είναι αυτός που οδηγεί τις πένες τους να παρουσιάζουν τέτοιου είδους εκπομπές και βιβλία.
Δείτε αντίστοιχα τις διαφημίσεις βιβλίων στον ALTER πχ "Τα παιδιά του Στάλιν", δεν αξίζει ούτε να σκεφτείς να δώσεις λεφτά γι αυτό το "πράμα" όμως μαθαίνεις που μπορεί να φτάσει η χυδαιότητα τους.

Ανώνυμος είπε...

Η αστική προπαγάνδα βγάζει και πάντα θα βγάζει τέτοιου είδους εκτρώματα βιβλία εκπομπές,διαφημίσεις. Μας θέλει αγράμματους, αμόρφωτους και κυρίως παθητικούς απέναντι στις εξελίξεις και το κοινωνικό γίγνεσθαι.Μας θέλουν φυλακισμένους μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα να μην ακούμε το αντίθετο, το διαφορετικό.
Αυτό όμως θυμίζει ολοκληρωτισμό.

Red Paradise είπε...

πες τα χρυσόστομε,
πάρε κι ένα βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=0ij2bO9noAk&feature=player_embedded

Κόκκινος x είπε...

Σωστά! Έτσι γράφεται η ιστορία. Όχι με πένες αριστοκρατικές από life&style εφημερίδες κ περιοδικά ούτε από εκπομπές της τηλεόρασης που βλέπουν την ιστορία μονόπλευρα από την αστική και μικροαστική ακόμα αν θέλετε σκοπιά.

κόκκινοςδρόμος είπε...

η σειρά όντως έχει μεθοδολογικά κενά, αλλά δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον σκαι. Πάντως για την ζωή των ελλήνων (ο όρος διέπεται από μια σχετικότητα)δεν λέει ψέματα. Ως την περίοδο της παρακμής της(τέλη 17ου αι.) η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα μεσαιωνικό φεουδαρχικό κράτος περίπου ίδιο με το βυζάντιο. Οι θρησκευτικές και αργότερα με την ανάπτυξη της εμπορικής/αστικής τάξης, εθνικές διαφορές εμφανίστηκαν ως σημάδια της παρακμής της φεουδαλικής κοινωνίας και της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Εκεί βρίσκονται και τα αίτια της Ελληνικής επανάστασης, όπως και της Σέρβικης και αργότερα της βουλγαρικής

Ανώνυμος είπε...

generic viagra buy viagra us pharmacy - buy generic viagra forum

Ανώνυμος είπε...

purchase viagra buy viagra online cheap - buy viagra online legit

Ανώνυμος είπε...

buy soma order soma online no prescription - soma 1984

Ανώνυμος είπε...

soma no prescription soma san diego line up - generic soma pill identification

Ανώνυμος είπε...

generic soma buy soma online overnight delivery - buy aura soma london

Ανώνυμος είπε...

buy soma soma muscle relaxant wikipedia - discount soma

Ανώνυμος είπε...

order soma soma pill dan 5513 - soma online us

Ανώνυμος είπε...

buy cialis online cialis 80 - cialis online germany

Ανώνυμος είπε...

buy cialis online buy cialis us cheap - can you buy cialis online in australia

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol hcl tramadol hcl er 100mg - buy tramadol online no prescription mastercard

Ανώνυμος είπε...

tramadol online overnight tramadol 377 dosage - tramadol 200 mg get high

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol for dogs withdrawal symptoms - purchase tramadol for dogs

Ανώνυμος είπε...

xanax online xanax pills look like - xanax generic no prescription

Ανώνυμος είπε...

carisoprodol no prescription carisoprodol 350 mg strong - soma 350 mg erowid

Ανώνυμος είπε...

xanax online buy xanax argentina - buy xanax online canada no prescription

Ανώνυμος είπε...

cheap tramadol online buy tramadol free shipping - tramadol dosage for small dogs

Ανώνυμος είπε...

carisoprodol 350 mg carisoprodol 350 mg and hydrocodone - order carisoprodol 350 mg

Ανώνυμος είπε...

xanax online alprazolam 0.5 mg tablet color - xanax bars vs alprazolam

Ανώνυμος είπε...

cialis for sale buy cialis online discount - cialis generic usa

Ανώνυμος είπε...

buy cialis online cialis online in new zealand - buy cialis online in new zealand

Ανώνυμος είπε...

2mg klonopin klonopin withdrawal or anxiety - klonopin overdose level

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online cheap tramadol overnight shipping - where to buy tramadol in usa

Ανώνυμος είπε...

learn how to buy tramdadol overdose on tramadol - buy tramadol online no prescription cod

Ανώνυμος είπε...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#4714 klonopin side effects night sweats - klonopin toxicity

Ανώνυμος είπε...

cheap klonopin online zoloft and klonopin for anxiety - klonopin 35