Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Προσοχή στον Μανδραγόρα!


Βαδίζουμε λοιπόν σε ένα ιδιότυπο «σοσιαλισμό της γνώσης», όπου ο καθένας θα προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα παίρνει σύμφωνα με τις ανάγκες του; Κατ’ αρχήν στην «αγορά της γνώσης» πάντα έτσι είχαν τα πράγματα γιατί δεν μπορούσαν να είναι αλλιώς. Η εμμονή όμως να χωρέσει η άυλη πληροφορία σε ένα σύστημα ιδιοκτησίας που φτιάχτηκε για τον υλικό κόσμο, δημιουργεί τη βασική αντίθεση όλων των κοινωνιών που επεσήμανε πριν από χρόνια ο Καρλ Μαρξ: Οι παραγωγικές σχέσεις (ιδιοκτησία) έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις παραγωγικές δυνάμεις (πληροφορία). Και όσο η πληροφορία γίνεται όλο και πιο σημαντικός συντελεστής παραγωγής, τόσο η αντίθεση αυτή γίνεται εκρηκτική.




Τάδε έφη Μανδραβέλης. Ολόφρεσκη επιστηφονικοφανής, ντεμέκ αδογμάτιστη-μαρξοειδής μπαρούφα από έναν από τους "πάππες" του αστικονεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Τι εργάτες-αγρότες και τα τοιάυτα μου τσαμπουνάτε, ωρέ; Τι βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας και κουραφέξαλα; Μία είναι η βασική αντίθεση της εποχής μας, η αντίθεση αυτών που "ξέρουν" και αυτών που "δεν ξέρουν" . Τι μου λέτε; Εν Οίδα ότι Ουδέν Οίδα. Σωκράτη εσύ σούπερ-σταρ. Παρεπιπτόντως, η επικείμενη επανάσταση στη Ελλάδα θα είναι "πληροφοριακή" και θα λύσει όλα τα εναπομείναντα φεουδο-αστικά ζητήματα (θα κοινωνικοποιήσει τις γαίες, τις κάρτες γραφικών και τα UPS).


Ε, ρε και που να σφίξουν οι ζέστες...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε λαϊκό στρώμα,

δεν ξέρω αν έτυχε να δεις την ταινία του Νίκου Περάκη με τον τίτλο "Ψυχραιμία" όπου ο "μανδραγόρας" είχε ξεχωριστή θέση στο σενάριο.

Εκεί έμαθα ότι ο μανδραγόρας είναι γνωστό ναρκωτικό.

Εσύ το ήξερες;

Ανώνυμος είπε...

Α! κι επειδή το ξέχασα νομίζω πως και το blog της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που θα φτάσεις εκεί αν βρεις στο χάρτη σου το http://www.laokratia.gr είναι κι αυτό ένα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Λαϊκό Στρώμα είπε...

"(...)Το πιο γνωστό είδος είναι το Mandragora officinalis. Ο μανδραγόρας έχει μια μακριά καφέ ρίζα σαν παντζάρι που μπορεί να φτάσει σε βάθος ένα μέτρο"

Εσύ ήξερες ότι τον έχει (τον Ρίζο του) ένα μέτρο, σαν παντζάρι;

Ελ Μακαρόνιους είπε...

Πιστεύω πάντως ότι στην επικείμενη επανάσταση και οικοδόμηση, θα μας είναι απαραίτητοι και αυτοί που ξέρουν μα δεν κατέχουν, όχι διότι δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπόρεσαν.
Και πιστεύω επίσης ότι θα τους είμαστε και εμείς απαραίτητοι, γιατί κάτι τέτοιοι τύποι, όταν δουν εξουσία (έστω και λαϊκή), κολλάνε σαν τις βδέλες.
Τι να κάνουμε, θέλουμε δε θέλουμε, θα υπάρχει μια αλληλοεκμετάλευση μέχρι να απορροφηθούν.
Το θέμα μας είναι αν αυτοί που κατέχουν τα μέσα κατέχουν και τη γνώση ή όχι; Μάλλον όχι. Οι βδέλες κατέχουν τη γνώση.

-=IMAGINOS=- είπε...

Φίλε και πρώην σύντροφε σ'ευχαριστώ πολύ που με έχεις βάλει στα links σου έστω και με "ουστ" συνοδευτικό. Να σου πω μόνο οτι η ιδεολογία έχει πεθάνει προ πολλού. Οσο και να ψάξεις μόνο συμφεροντολογία θα βρεις και μόνο. Εγώ γιαυτό την έκανα εδώ και χρόνια. Κανένας άλλος λόγος.

Να είσαι καλά.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

(Ξαναποστάρω και πάλι ξαναμανά)

@ ελ μακαρόνιους

Είναι προφανές ότι οι κάθε λογής ειδικοί-τεχνικοί-κάτοχοι γνώσης, είναι χρήσιμοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Και όπως λένε και ο κλασσικοί "η γνώση όταν μπαίνει στην παραγωγή, γίνεται τεράστια υλική δύναμη"

@ imaginos

Φίλε (και μόνο) imagine:
1. Οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν και μάλιστα κατά βούληση. Κυρίως δε, δεν πεθαίνουν όταν ένας τύπος βαρέθηκε να παλεύει, άλλαξε μυαλά ή ότι άλλο. Ούτε επειδή αποφάσισε μια ωραία πρωία ότι "όλοι ίδιοι είναι" και δημιούργησε ένα blog με βαρύγδουπες και ασυνάρτητες κεφαλαίες χυδαιότητες, που αναβλύζουν, τάχαμ δήθεν, "απλή" και "άδολη" αγανάκτηση του "απλού πολίτη". Ούτε επειδή κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να "ξεχέζει" πατόκορφα το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες. Τέλος, στην υποθετική περίπτωση που οι ιδεολογίες πέθαιναν, τότε δεν θα έπαυαν να αφήνουν και μια κληρονομιά. Ψάξε λοιπόν σε κανέναν συνειδησιακό συμβολαιογράφο, για ψήγματα εφηρμοσμένης ανθρωπιάς, δηλαδή κομμουνιστικής ιδεολογίας.
2. Υπάρχει ένα (φιλο)λαϊκό ρητό που λέει ότι "δεν μπορείς να μπεις σε καινούργιο τρένο, με παλιό εισιτήριο". Το "καλοπροαίρετο" κολπάκι του "και 'γω κομμουνιστής ήμανε αλλά τα παράτησα γιατί δεν έχει μπέσα", είναι παλιό. Τα μισά τσουτσέκια του ΛΑ.Ο.Σ., λίγο πριν ξεράσουν κάθε λογής ρατσιστική και μισάνθρωπη πομφόλυγα, κάτι τέτοια "περγαμηνοειδή" εκτοξεύουν. Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι μπορεί κάπου-κάπως-κάποτε να πέρασες από την ΚΝΕ κλπ., αλλά αυτό δεν αρκεί για να χυδαιολολογείς απέναντι στο ΚΚΕ και ότι λογής προοδευτικό έχει τούτος ο τόπος. Το ΚΚΕ δεν ανήκει στην Φρουτοπία της πολιτικής ζωής και δεν αξίζει να μπαίνει στο ίδιο καζάνι, για την ακρίβεια, στο ίδιο "καζανάκι" με τη σιχασιά που γνώρισε η χώρα τον αιώνα που πέρασε (ράλληδες, ταγματαλήτες, μπουραντάδες, γερμανοί κλπ.).
3. Έστω και εκ ουδεμίας ιδεολογίας ορμώμενος, το προηγούμενο post, για τα νέα παιδιά αυτού του τόπου, έχει συμπυκνωμένες τις απαντήσεις που ζητάς (ενδεχομένως). Εσύ δεν έχεις παρά να αποφασίσεις. Με τη νεοσυντηρητική καπιταλιστική βαρβαρότητα (κομμάτι της οποίας είναι και η αποκρουστική, ντεμέκ ελληνολατρική-"φιλολαϊκή", ρατσιστική χυδαιότητα του τύπου "σας μπιπ όλους"), ή κουβαλώντας ένα λιθάρι για περάσουμε από την προϊστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας ?
Να 'σαι καλά και 'συ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητέ ας δώσει πρώτα το ΚΚΕ 1400 ευρώ τουλάχιστον στους εργαζομένους στον 902 και στο Ριζοσπάστη μιας και αυτό το ποσό ζητάει και υπόσχεται ως βασικό μισθό και μετά, μετά χαράς να συζητήσουμε περί ιδεολογίας.Εξάλλου το ΚΚΕ είναι ίσως το πλουσιότερο κόμμα και θα μπορούσε άνετα 1400 ευρώ να δίνει στους εργαζομένους στα δύο προαναφερθέντα όργανα προπαγάνδας του αλλά οι περισσότεροι δεν πάιρνουν ούτε τα μισά.. Μέχρι τότε συμφεροντολογικό διάλογο δεν μπορώ να κάνω λυπάμαι.


Καλημέρα φίλε.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

"Μη σόσης" και κάνεις ιδεολογικό διάλογο (που θα 'λεγε και η γιαγιά μου), άλλωστε μόνο αυτό δεν σου ζήτησα να κάνεις. Απλά δεν θέλω να πηγαίνουν τζάμπα τα ανθρώπινα χρωμοσώματα και οι νευρώνες που μας "έδωκε ο θεός" (που θα 'λεγε και πάλι η γιαγιά μου). Με λίγα λόγια σου ζήτησα να σκεφτείς. Να πάρει στροφές το ρημάδι. Όταν θα βγεις λοιπόν να μεγαλώσεις δυο παιδιά και θα δουλεύεις με 600 ευρώ και 10 ένσημα για 28 μέρες δουλειάς τότε έλα να μου τσαμπουνήσεις αγοραίο εθνοπατριδοκαπηλισμό και χυδαίο αντικομουνισμό της δεκαετίας του '50. Αν πάλι είσαι άνθρωπος της μεγαλύτερης ηλικίας, και μάλιστα με παιδιά και προσπαθείς να τα φέρεις βόλτα όντως έτσι, τότε η συμπεριφορά σου προσιδιάζει σε έναν όρο που είχε επινοήσει ένα φίλος παλαιότερα, «κινούμενο κρίμα». Αν βέβαια, έχεις τα φράγκα να blogίζεσαι «αγόγγυστα» και «ανέμελα», εκτοξεύοντας μύδρους κατά δικαίων και αδίκων, τότε χαλάλι σου.
Όσο για τα 1400 του 902 τι να πω; Τα επιχειρήματα μεγατόνων και ολκής που χρησιμοποίησες μου θύμισαν τα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια. Τότε μερικοί συμμαθητές, μου έλεγαν με ύφος χιλίων καρδιναλίων (σα "γίφτικο σκεπάρι" που λέει και η γιαγιά μου), ότι «δεν δικαιούμαι να μιλάω για κομμουνισμό» γιατί τόλμησα να πάρω μια μέρα από το κυλικείο ΕΝΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ !
Α, και συ αν δεν θες να μπεις στην κατάπτυστη κατηγορία των "σιφεροντολόγη και παραδόπιστι ανθρόπη" (μπράβο σουξέ η γιαγιά μου !), τότε να δώσεις τους χιτώνες σου στους φτωχούς, να σταματήσεις να βρίζεις, να σταματήσεις γιατί μόλις έχεις παραβιάσει, όχι κάποια "ιδεολογία", «πεζή» και «συμφεροντολογική», αν και «νεκρή», αλλά τις Δέκα Εντολές, το Κοράνι, τις Ιερές Βέδες, Τα Απόκρυφα Βαγγέλια, Τα Απόκρυφα (γενικώς...), Τα Πρωτόκολλα (3240/87) των Σοφών της Σιών και Τα Απομνημονεύματα του Παττακού.
Μικρονοϊκή, μικροαστική, και «ξερόλικη» κριτική της κακιάς ώρας (πως δε μου πες ότι η Παπαρήγα έφαγε εκτός από νεράντζια και ΑΒΟΚΑΝΤΟ?!) μπορεί να κάνει ο καθένας, άμα θέλει a priori να υποστηρίξει το μανιφέστο του. Σκόπιμα μπερδεύεις τη χριστιανική υποκριτική «πονοψυχιά» με τον κομμουνισμό, τον οποίο μάλιστα απαιτείς να εφαρμοστεί από φέτος, στο Κρυονέρι Αττικής. Αυτό πάλι περί πλουσιότερου κόμματος το είχα πρωτακούσει από έναν ΔΑΠίτη στη σχολή μου κάποτε. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ δεν τζιράρουν φαίνεται το τελευταίο καιρό. Τσίπα (όχι Τσίπρα, τσίπα είπα), Ώρα Μηδέν. Δε βλέπεις, από τα μπατζάκια τρέχουν τα φράγκα (κομματικά και προσωπικά)!
Αμάν, φοράω παπούτσια Adidas και, Χριστέ μου!, η οθόνη στη γωνία γράφει “LG”, πολυεθνική εταιρία...

Καλή σου μέρα, αν ξυπνάς (δημώδες)

Ελ Μακαρόνιους είπε...

Μα γιατί μαλώνετε, όλοι ΕΛ είμαστε.........
Τώρα αν κανείς από μας είναι ρωσοεβραίος τσιγγανοντονμές με παππού τουρκαλβανό και γιαγιά βουλγάρα, αλλαζει το θέμα...

Υ.Γ. Όποιος βρει το χαμένο ηλεκτρόνιο, να με πάρει τηλέφωνο γιατί το ψάχνω μια βδομάδα.
Το μαλακισμένο, με κανένα πρωτόνιο θα γυρνάει πάλι.